Fındıkta Makine ile Kurutmaya Talep Arttı

trabzon haber

trabzon haber

Fındıkta makineli tarımı teşvik etmek amacıyla Trabzon’da geçen yıl kurulan Fındık Kurutma Merkezi’nde bu yıl 304 ton fındık kurutuldu.

Trabzon Ticaret Borsası’ndan alınan bilgilere göre, Kaliteli Fındık Projesi kapsamında geçtiğimiz yıl Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan merkezde bu yıl 12 Ağustos-30 Eylül tarihleri arasında 304 ton fındığın kurutma işlemi gerçekleştirildi. Geçen yıl ise aynı merkezde 252 ton fındık kurutulmuştu.

Toplam kapasiteleri yaklaşık 252 ton olan 14 makinenin yer aldığı kurutma merkezinde üreticilere nakliye dahil ücretsiz hizmet verildiğini belirten TrabzonTicaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, bu yıl hasat mevsiminin ilk haftalarında havaların tahmin edilenden daha Güneşli geçmesi nedeniyle 400 ton olarak koydukları hedefe ulaşamadıklarını söyledi.

Kurutma hizmetini veren Türkiye fındık ihraç rekortmeni Oltan Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Köleoğlu, diğer illerde az sayıda da olsa makineli kurutma sisteminin uygulandığını belirterek “Bizim amacımız fındıkta verim ve kalitenin arttırılmasıdır. Bunun için borsanın önderliğinde örnek projeler uyguluyoruz. Makineli kurutma sistemi de bunlardan biridir. Yağışlı bir iklim yapısının bulunduğu fındık üretim bölgesinde kurutmanın makine ile yapılması her bakımdan avantaj teşkil etmektedir. Makineli kurutma da fındıkta 1-2 randıman artışı olmaktadır. Ayrıca aflatoksinleşmede yok denecek kadar azdır. Zamandan tasarruf ve kolayca kurutma da ayrı bir kazançtır” dedi.

Şükrü Güngör Köleoğlu, fındıkta her aşamada makineli tarımın yaygınlaştırılması gerektiğini, bunun için çok yönlü çalışmalar da yaptıklarını hatırlatarak, “Dekarda verimin 70-80 kiloya kadar düştüğü fındığın ana üretim bölgesinde verim ve kaliteyi arttırmak için borsamızın önderliğinde önümüzdeki 4-5 yıllık süreç de geniş kapsamlı bir proje uygulayacağız” diye konuştu.

Öte yandan, Fındık kurutma merkezinde her birinin kapasitesi 2 ila 4 ton arasında değişen makinelerde kurutma işlemi gerçekleştirildi. Merkeze jüt çuvallar içinde getirilen ve tartılan fındıkların daha sonra nem oranları tespit edildi. 15 ila 35 oranda neme sahip oldukları belirlenen fındıkların kurutma süreleri 10 ile 24 saat arasında değişkenlik gösterdi.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: